Mécsestartó – nem lerágott csont!

Mécsestartó – nem lerágott csont!
Zöld-sárga mécsestartó

Színezett főzött gyurmából

Lehet, hogy sokan úgy gondoljátok: “Elég már a mécsestartókból!” – azért ezt érdemes megnézni, újdonság, és egyszerű is!

Egy újságban láttam az ötletet, aholis sólisztgyurmából készítettek mécsestartókat. Nagyon megtetsztettek a képek, a sejtelmes fények, a változatos formák. Sokszor dolgoztam már sólisztgyurmával, húsvéti tojást, karácsonyfadíszt formáztam belőle – miért is nem jutott eszembe eddig a mécsestartó?!

Azt terveztem, hogy kicsit feldobom a natúr színeket, és száradás után üvegfestékkel kifestem.

Csakhogy eszembe ötlött: mi lenne, ha előre festeném meg a gyurmát. Ahogy receptet kerestem a keverési arányokra, megtaláltam a főzött gyurma receptjét. Nagyon izgatott a dolog – végül inkább ezt próbáltam ki a mécsestartó készítéséhez.

A receptet a bejegyzés végén olvashatjátok, illetve következő bejegyzésemben részletesen megmutatom a készítését, színezési tippekkel fűszerezve.

Színes gyurmarudak

…az egész színpaletta kikeverhető…

Két mécsestrartó készítését mutatom be képekkel, hogy minél több megoldást láthassatok.

Az első mécsestartóhoz sárgás-zöldes színeket választottam, a másodikhoz pedig natúr-lila-rózsaszínt. Első lépésben a színeket egyforma vastag lapokra kinyújtottam, és megkezdtem a gyurmázást.

Zöld-sárga gyurmarudak

…összeillő színek…

Lila gyurmalap

…legalább 6-8 mm vastagságú legyen…

A gyurmázásról gondolom nem kell sokmindent leírnom, az minden (kicsi és nagy) gyereknek megy – mindenesetre el lehet szórakozni a nyújtófával és a kiszúró-formákkal. Itt szeretném megemlíteni legújabb felfedezésemet, a csúcsszuper sütis kiszúró-formákat – műanyag, nem ragad bele a süti (sem a gyurma), mert ki lehet nyomni belőle. Ilyet sem láttam még 🙂 szóval beszereztem párat!

Formakiszúrók

…legújabb felfedezésem…

A mécsestartó formáját adhatja egy simafalú pohár, de a tapasztalat azt mutatta, hogy jobban járunk, ha műanyag flakont használunk.

Formáztam tehát kisebb-nagyobb csillagokat, sodortam gilisztákat, gyúrtam golyókat a kiválasztott színeimből, és ezeket ráragasztottam a falkonra.

Fontos, hogy minimum 6-8 mm vastag legyen a mécsestartó fala, különben száradás után könnyen eltörhet.

Utólag még lehet díszítgetni, csipkézni a gyurmát – minél több lyukat alakítunk ki, annál változatosabban játszik majd a mécsestartó fénye. Érdemes elszöszölni a lyuggatással, mert gyönyörű lesz a végeredmény!

Én fogpiszkálóval, ecsetvéggel, szívószállal, kis formalyukasztóval díszítettem a felületet. Ja, és ki ne felejtsem a derelyeszaggatót!

Műanyag flakonra dolgozzunk

…az alapforma itt egy 1/2 l-es flakon…

Üvegpohárra is dolgozhatunk

…a pohárról később nehezebb lefejteni a kész munkát…

A kész darabot ezután ki kell szárítani lassú módon: tegyük 50 C˙-os sütőbe, vagy a radiátorra.

Amikor már úgy érezzük, hogy nem teljesen képlékeny a gyurma – kb. fél napos száradás után -, óvatosan egy vékony lapú késsel fejtsük le a flakon faláról a mécsestartót. Az üvegpohárról hústűvel sikerült leimádkoznom, de beleizzadtam, mire sikerült! Folyamatosan liszteztem, hogy ne ragadjon hozzá, és végül beadta a derekát!

Vigyázzunk, mert miután kiszáradt, törékennyé válik! Megjegyzem, nekem sikerült eltörnöm félig kiszáradt állapotában, de szerencsémre sűrűbb tapétaragasztóval sikerült megragasztanom!

Ezután egy kistányérra helyezve tegyünk mécsest a közepébe, és gyönyörködjünk a hangulatos fényekben! 🙂

Játékos fények

…a lyukacsokon átjön a fény…

Csipkés mécses

…hangulatos csipkék…

Ahogy ígértem, a főzött gyurma receptje:

  • 40 dkg liszt;
  • 20 dkg só;
  • 4 kk (=kávéskanál) borkősav;
  • 2 ek (=evőkanál) olaj;
  • 6 dl víz.

Ebből a mennyiségből nekem 1200 g gyurmám lett. A főzésről és a színezésről a következő bejegyzésben olvashattok. 🙂

Ajánlom kisgyermekeseknek, óvónéniknek, tanítónéniknek, unatkozó egyebeknek 🙂

szeszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.