Szíves fényképtartó

Szíves fényképtartó

…a szív egyik oldala…

Most egy scrapbookos (“kreatív album-készítéses”) technikával díszített szív elkészítését mutatom be – ahogy a leírásban látni fogjátok, a kiinduló forma lehet bármi, amit elképzeltek, nekem a szívalak ötlött be először. 🙂

Fényképekről (fotóalbumról) már korábban is volt szó – úgy gondolom, ez mindig aktuális téma lehet.

Nagymamának-nagypapának, de magunknak is szép emlék – és kellemes elfoglaltság egyben egy ilyen dísz elkészítése.

Hozzávalók és eszközök az alapformához …:

 • írógéppapír
 • olló
 • filctoll
 • kartonpapír
 • sniccer (éles kés)
 • vékony csomagolópapír (bármilyen színben, hulladék is lehet)
 • folyékony ragasztó (én tapétaragasztót használtam)
 • ecset
 • szép mintás scrap papírok
 • ragasztóstift

…és a díszítéshez:

 • egy-két kedves fotó
 • kontúrfesték
 • 3d-s festék (a pöttyözéshez)
 • vízfesték és szivacs
 • csillag- vagy egyéb ragasztható díszítőflitterek

Legelőször válasszunk ki egy kedves fotót, amit fel szeretnénk használni.
Figyeljünk arra, hogy együtt tervezzük meg a fotókivágás és a fényképtartó díszünk formáját, mert így nem érhet minket meglepetés, hogy esetleg nem fér rá a tartóra a kép, vagy netán a két forma nem passzol össze.

A fotót bátran vágjuk ki, csak a lényeges arcok, részletek legyenek rajta. A kivágás formája akár ötletet is adhat a fényképtartónk alakjára. (A fényképet később is kivághatjuk, amikor már elkészültünk a scrap papíros alapformával.)
Ha kitaláltuk a formát, akkor rajzoljuk le egy erősebb papírra (írógéppapír), és vágjuk körbe. Ez lesz a sablonunk. Ebből készíthetünk többet is, később jól fog jönni.

…vágjunk ki több szívet, szükség lesz rá később…

A kartonpapírra rajzoljuk fel a sablonunk segítségével a formákat – én egy tartóhoz két kartont használtam, hogy merevebb legyen.

…a sablon készítése erősebb kartonból…

Miután sniccerrel kivágtuk és összeragasztottuk a két formát, az élét kell eldolgoznunk. A vékony csomagolópapírunkból vágjunk 2-3 kb. 5 cm széles és 20-25 cm hosszú csíkot (az ügyesek hosszabbal is dolgozhatnak, de nincs jelentősége, ha toldva van), és vagdaljuk be két oldalról 2-2 cm mélyen. Ez lesz az éltakarónk.

Ragasztózzuk be az éltakarót – ehhez javaslom a folyékony ragasztó ecsettel való felvitelét, mert azzal dolgozva egyszerűbb a dolgunk. Az ecsettel azután simítsuk rá a kartonszívre az éltakarónkat.

…így lesz szép a forma éle…

Most jön az izgalmasabb és látványosabb része a feladatnak: a különböző mintájú és színű scrap papírok kiválasztása úgy, hogy a fénykép színeihez is alkalmazkodjék. Ki kell találnunk az illeszkedés vonalát is, és ezután már nincs más dolgunk, minthogy kivágjuk a mintás papírunkból.

Javaslom itt, hogy az egyik eredeti sablonunkat kissebbítsük le kb. 5 mm levágásával a kontúr mentén, és ezt rajzoljuk rá a színes papírra, így lesz szép és jól leragasztható a széle.
Ragasszuk fel a kivágott papírunkat a kartonalapra, jól simítsuk rá, hogy mindenhol tapadjon.

…kész is az alapformánk…

Amennyiben még nem vágtuk ki a fényképünket, most meg kell tennünk, és el kell helyeznünk az alapon.

Ekkorra már jó lenne, ha lenne egy körülbelüli elképzelésünk a többi elem (feliratok, díszítések stb.) elhelyezéséről is, mert úgy fog elférni minden – zsúfoltság nélkül.

…először a fényképet helyezzük el…

Innentől szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és megkezdhetjük a díszítést a különböző kontúrozásokkal-pöttyözésekkel.

…kontúr- és 3D-s festékkel finomítjuk a díszítést…

Ezután elhelyezhetjük a feliratainkat, illetve az egyéb díszítőelemeket.

Egy-két tipp a feliratok láthatóságának kiemeléséhez: ha a mintás papírunk “elnyomná” a feliratot, érdemes előtte a papírt elhalványítani/homályosítani egy kis fehér “alapozással (lásd a képen).

Ha még jobban szeretnénk kiemelni, a betűinket utólag kontúrozhatjuk is színes tollal, akár kontúrfestékkel is, de át is festhetjük őket, ha nem vagyunk megelégedve a színhatással.

…a feliratokat érdemes kontúrral, flitterekkel kiemelni…

Csinosítsuk flitterekkel, pöttyözéssel, majd gyönyörködjünk a végeredményben 🙂 !

…és elkészült a szív egyik oldala…

Ha több ötletünk is van, jöhet a következő képtartó, melynek elkészítésével teljesen más stílusú megoldásokat is alkothatunk!

…és a másik oldal is…

Ha kedvet kaptatok az alkotáshoz, ne habozzatok, álljatok neki!

Az elkészült munkákról szívesen látjuk a fényképeket!

szeszter

2 hozzászólás »

 1. Szia Szeszter!
  Mi az a scrap papír és hol lehet kapni? És mivel / hogyan csinálod a fehér alapozást?
  Köszi 🙂
  J.

  • Szia Judy!

   A scrap papír (vagy scrapbook papír) tulajdonképpen egy színes, mintás vékony karton, amelyet ma már a legtöbb hobbyboltban megtalálhatsz.
   Vághatod, domboríthatod, festheted és varrhatod, ragaszthatod és hajtogathatod egyaránt. Kaphatók már eleve dombormintás, illetve mindkét oldalán mintás papírok is, mely minták hasonló stílust követnek.
   Így a Neked tetsző azonos stílusú papírok kiválasztásával egy egységes hangulatú albumot, vagy sorozatot tudsz készíteni.

   Fehér alapozás: én szivacsot használtam a fehér alapozáshoz; miután megterveztem a felirat helyét, fehér vízfestékkel bepacsmagoltam a hátteret. Több réteg is felvihető, a rétegek között hagyjunk egy kis száradási időt.

   Bátran kérdezz legközelebb is, addig is kézműveskedj kedvedre! 🙂

   szeszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.