Tojásfestés üvegfestékkel

Tojásfestés üvegfestékkel

 

festett tojás

Szeretnék bemutatni egy, a megszokottól kissé eltérő tojásfestő módszert: az üvegfestékes tojásfestést.

Remélem, sokan ki fogjátok próbálni, mert látványos, tartós, és nagyon változatos megoldások születhetnek.

Jó munkát kívánok!

Eszközök és anyagok:

   • tojás
   • ceruza
   • radír
   • hústű
   • parafadugó
   • üvegfestékek: kontúrozó és kitöltőfesték
   • csillámpor
   • egy kisebb és egy nagyobb gomb v. kartonkorongocska
   • cérna

hozzávalók

Néhány előkészület előzi meg a valódi munkát: ki kell fújnunk egy (vagy több) tojást, majd óvatosan megmosni, megszárítani.
Miután kitaláltuk a mintát, halványan felrajzoljuk a tojásra ceruzával, így még van lehetőségünk a javítgatásokra. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a pingálás.

A festési munkánkat megkönnyíti, ha egy hústűt felülről átdugunk a tojáson, alul pedig vigyázva belenyomjuk egy parafadugóba úgy, hogy kicsit szoruljon, vagyis ne forogjon a tojás festés közben. Így könnyen megfesthetjük egy munkafázisban a teljes tojást.

parafadugós fogantyú

Először a kontúrfestékkel áthúzzuk a ceruzarajzunk vonalait. A kontúrfestéket ezután hagyjuk megszáradni, különben a kitöltés során tuti, hogy elmaszatoljuk! A szárításhoz is jól jön a hústű, ennek segítségével fellógathatjuk tojáskánkat.

Vigyázzunk, mert a kisebb mintázást, pöttyözést csak a legvégén vigyük fel, a kitöltőfesték megszáradása után! (a kis pöttyöket ugyebár nehéz körbefesteni :) )

kontúrozott tojás

Miután megszáradt, elkezdhetjük kifesteni a mezőket. Bátran használjunk különböző színeket, nagyon jól mutatnak a színes, fényes tojások :) Ha csillámport is szeretnénk használni, akkor ezt még a festék megszáradása előtt kell felszórnunk rá.
A kitöltőfesték megszáradása után még díszíthetjük a tojást kontúrfestékkel: pöttyöket, vonalkákat pingálhatunk rá.

a készre festett tojás

Ugyanazt a mintát több tojásra is felkontúrozhatjuk, más-más kitöltőfestékkel színezve, érdekes lesz összehasonlítani a kész munkáinkat :)

több festett tojás

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé)

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>