Fotókönyv ovis ballagásra

Fotókönyv ovis ballagásra
A kész album oldala

Az elkészült album

Nagyobbik kislányom szeptemberben első osztályos lesz.
Szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert a négy év alatt, amíg oviba járt, a csoportja szinte semmit sem változott. Óvónénik és barátok biztos pontot nyújtottak néha kissé rohanós, néha kissé kusza életünkben.
Néhány lelkes anyukával kitaláltuk az óvónénik ballagós ajándékát: névre szóló egyedi fotókönyv a csoportról készült fényképekkel, ami ez alatt a – röpkének tűnő – négy év alatt gyűlt össze.

Persze időben el kellet kezdeni a fotók begyűjtését a szülőktől, óvónőktől, hogy nehogy valaki kimaradjon a könyvből; tehát már február-március környékén elkezdtük a képgyűjtő kampányunkat.

Egy otthon szerkeszthető fotókönyv-készítő programot töltöttem le az internetről, amelyben ki lehet választani a könyv méretét és oldalszámát. A képernyő bal oldalán található a saját számítógép könyvtára – érdemes előre egy könyvtárba kiválogatni a használni kívánt képeket, ha sok van, akkor megéri tematikusan rendezni.

...bal oldalról lehet behúzni a kiválasztott képeket...

Tehát a saját könyvtárból behúzható a munkafelületre a kép, ami azután mozgatható, forgatható, kicsinyíthető vagy nagyítható – egyszóval szerkeszthető.

Kiválaszthatjuk a hátteret is, amiből szép választék található a programban, de saját képet is alkalmazhatunk háttérnek.

...leveles és virágos háttér...

...mediterrán színek...

...tiszta Amerika...

...víz alatti kékség...

...az albumhoz használt háttér...

A hátterek mellet rengeteg díszítő motívumot, “clipart”-ot is le lehet tölteni a programhoz, szépek és jól használhatóak. Ezeket is egyszerűen csak be kell húzni a képernyő bal oldaláról:

...a díszítések beillesztése egyszerű feladat...

Az album oldalain tetszőleges számú kép elhelyezhető, ez csak rajtunk múlik, illetve azon, mennyire tudjuk úgy elhelyezni a képket, hogy élvezhetőek legyenek.

Ha nem sablonnal dolgozunk (előre meghatározott képelrendezéssel minden oldalon), akkor a saját elrendezésünket is elmenthetjük, és később, másik oldalakon is felhasználhatjuk.

...saját elrendezésünket elmenthetjük...

A program elég egyszerűen használható, bár van némi kötöttsége pl. az oldalszámot illetően, és viszonylag kevés lehetőséget biztosít a feliratok egyedivé tételére.

Fent említett kötöttségek és hiányosságok miatt igénybe vettem egy képszerkesztő programot is, mellyel bármit meg lehet oldani íves feliratoktól betűárnyékolásokon keresztül a hátterek vagy képek textúrájának megváltoztatásáig, nem beszélve a különböző díszítő motívumok beillesztéséről, vagy a különböző képkivágásokról.

...íves feliratok - érzelmek...

...szerkesztett íves verssorok...

...a beillesztett verssorok...

...kedvenc képkivágásom...

A képek elrendezésének tematikája fokozatosan alakult ki bennem, többen kérdezték, hogy “Minden gyerekről lesz egy oldal?”, de én inkább valamiféle montázst képzeltem el, időrendben felfűzve. Adott volt, hogy a mini csoporttól kezdjem, és sorban következzenek a későbbi képek.

A farsangi időszak ebben az oviban egy egyhetes farsangi kavalkád, minden évben nagyon sok maskarás kép készült, óvónénikről és gyerekekről egyaránt. Bőven tudtam tehát válogatni a kis beöltözött manókból 🙂

A néptánc-foglalkozásokra is nagy hangsúlyt fektetnek, szinte minden gyerek jár táncolni, a közös rendezvényeken pedig bemutatják az addig tanultakat – ebből is sok kép bekerülhetett a könyvbe.

Számos helyen voltak/voltunk kirándulni is – ezekkel a képekkel zártam az válogatást.

És végül íme egy kis ízelítő a kész albumból, ami annyira megtetszett a szülőknek, hogy a csoport háromnegyede rendelt is belőle (és erre igenis büszke vagyok 🙂 )

..a kész album borítója...

...tablókép...

...körbevágott képek montázsa...

...szolidabb színek alkalmazása...

...szerkesztett háttér és feliratok alkalmazása...

...szerkesztett háttér - minimál díszítés...

Az album kedves emlék lehet tehát ballagó ovisoktól az óvónéniknek vagy az iskolásoktól a tanítónéniknek, de a családon belül a nagymama-nagypapa egyaránt örülhet egy hasonló, családi képekből összeállított fényképalbumnak!

Saját magunknak is érdemes megörökíteni egy-egy nyaralást, vagy akár gyermekünk születését, és a fontosabb mérföldköveket életében.

A digitális fényképezők és az internet világában ezt a szerkeszthető, majd kinyomtatható fotóalbumot nagyon jó megoldásnak találom, mert a végén egy kézelfogható, maradandó emlék születik belőle.

JÓ ALKOTÁST KÍVÁNOK MINDENKINEK!

szeszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.