Ólomüveg lámpás

Ólomüveg lámpás

Ólomüveg lámpás

 

Ígéretemhez híven most bemutatom annak a lámpásnak az elkészítését, melyet egyik barátnőm, Kati megrendelésére készítettem.

Barátnőm kislánya most kezdte az iskolát, így nyár végén el kellett búcsúznia az óvodától és a kedves óvónéniktől. Sok szép évet töltöttek el együtt, emlékezetes ajándékkal szerettek volna búcsúzni tőlük.

Kati fejében megszületett az ötlet: a boltokban kapható, sima üveggel ellátott lámpást kellene valamilyen módon egyedivé varázsolni.
Mivel egyszerre négyen ballagtak ebből a csoportból, adódott az a megoldás, hogy a lámpás négy oldalán jelenjen meg a gyermekekhez kapcsolható négy szimbólum – a négy ovisjel.

Hát ezzel a megrendeléssel fordult hozzám Kati, elhozva hozzám a szép lámpást.

…üvegek nélkül, kicsit csupaszon…

A tervezést a jelek megrajzolásával kezdtem, két variációt is készítettem – egy egyszerűbbet és egy rombuszokkal finoman díszített, “ólomüvegesebb” verziót.

…az egyszerűbb vonalvezetésű minta…

…a rombuszos minta…

A tervezés egyébként számomra könnyebben megy ceruzával, majd amikor körvonalazódik egy elfogadható minta, motívum, akkor beszkennelem, és elkezdem szerkesztgetni, pontosítani kedvenc képszerkesztő programommal, a GIMP-pel.
Számítógépen a színek variálása is sokkal egyszerűbb és gyorsabb, végtelen színösszeállítás kipróbálható röpke idő alatt.

Miután elkészültem a két tervvel – persze mind a négy ovis jellel megrajzolva – a Gimp-ben megszerkesztettem a leendő üvegezett lámpás képét mindkét verzióra, és ezeket mutattam meg megrendelőmnek.

…az egyszerűbb vonalvezetésű minta üvegterve…

…a rombuszos minta üvegterve…

Kati konzultált az anyukákkal, és – jó ízlésüket igazolva – a második verziót választották. Ez a változat ugyanis sokkal jobban illik ehhez a típusú lámpáshoz, illetve a rombuszok egységes megjelenést kölcsönöznek a lámpás mind a négy oldalának.

Az üvegválasztás elég könnyen ment – az volt a koncepcióm, hogy a háttérüveg színe valóban a háttérben maradjon, és árnyalatában illeszkedjen a lámpás kékes-szürkés színéhez; a jelek és a rombuszok pedig szinte felizzanak, ahogy átmegy rajtuk a fény.

Ezután kezdődhetett meg a megvalósítás folyamata: elkészítettem a sablont, és elkezdtem az “építkezést”.

…a sablon a munkaasztalon…

…”épül” a háttér…

…elkészült a szív…

…elkészült az első oldal…

Miután mind a négy üvegképet leforrasztottam, feketepatinával lekentem a forrasztást, amivel az egész egy antikolt hatást kapott.
Rögzítettem a lámpásba a lapokat, és ezzel a munka el is készült.

…a szív…

…a házikó…

…a dominó (nem űrhajó!)…

…és az esernyő…

Temészetesen az ólomüvegezés nem egy egyszerű, bármikor és bárhol végezhető tevékenység, emellett sok speciális eszköz is szükségeltetik hozzá.

Azonban ezzel a bejegyzéssel azt szerettem volna bemutatni, hogy hogyan lehet különlegessé tenni egy boltban kapható tárgyat, nem feltétlenül saját kezűleg, de saját, egyedi ötlettel 🙂

Mindenkinek kívánok sok ötletet – akár merészeket is – és kitartást is a megvalósításukhoz!

szeszter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.